Koop voor je lief geen weegschaal!

Een weegschaal is voor mij typisch zo’n product waarvoor ik niet de stad in ga, maar online koop. Toen ik laatst, het was inderdaad iets voor Valentijnsdag, de ingeving kreeg voor mijn lief een weegschaal te kopen, dook ik dus het web op.

Het grote aanbod aan weegschalen verraste me behoorlijk. Waar zou ik op gaan selecteren? Prijs, kleur, specificaties, grootte, vormgeving, merk, verkoopkanaal? 

In mijn zoektocht legde ik al snel de parallel met de arbeidsmarkt. Want laten we eerlijk wezen, ook vacatures, net als de doorsnee sollicitatiebrief, munten zelden uit in duidelijkheid en, althans dat is mijn ervaring, geven zelden een duidelijke USP of UBR.

Iedere keer wanneer iemand mij vraagt of ik hem/ haar wil helpen met het vinden van een baan, vraag ik wat hem/ haar uniek maakt. Een werkgever vindt namelijk graag, in het selectieproces, het unieke aankoopargument onder de sollicitanten.

Draai ik het om, en zit ik in gesprek met een werkgever, dan vraag ik deze, zeker in deze krappe arbeidsmarkt, naar de reden waarom een werkzoekende juist bij hun organisatie zou willen gaan werken. Of, plat gezegd, wat heb je de werkzoekende te bieden, wat is jullie Unique Selling Point?

Terug naar mijn wens een weegschaal voor mijn lief te kopen. De keuze was dermate groot dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Sterker, ik was het zoeken al snel zat en besloot een grove schifting te maken, waarbij ik 6 opties nam, en de rest, eigenlijk ongezien, links liet liggen.

Zie je de parallel met het doorsnee sollicitatieproces? Hoe vaak heb jij een standaard afwijzing ontvangen dat andere kandidaten beter aan het profiel voldeden? Of, recruiter, hoe vaak is het jou overkomen dat je een kwalitatief sterke shortlist opstelde, waarbij je niet eens alle reacties met een even grote zorgvuldigheid hebt door genomen.

Waar je vroeger, ay wat voel ik me opeens belegen klinken, nog een uitzendbureau binnen kon stappen en onder het genot van een kop goede koffie kennis maakte en met elkaar de mogelijkheden onderzocht, hebben we van solliciteren steeds meer een digitale aangelegenheid gemaakt. 

Hoe zorg jij, of je nu werkzoekend of werkgever bent, dat je in het grote aanbod aan kandidaten en vacatures zichtbaar en onderscheidend bent? Wat is jouw Unique Selling Proposition? Hoe luidt jouw Unique Buying Reason?

De vraag lijkt vanzelfsprekend, het antwoord, zo is mijn ervaring, blijkt voor veel werkgevers en werkzoekenden minder eenvoudig te geven. Wat maakt mij uniek, onderscheidend en dus de partij waarvoor je zou moeten kiezen? 

Zijn het mijn diploma’s? Is het mijn ervaring? Het feit dat ik meerdere talen beheers? Of dat ik een interessant netwerk meebreng? Wat maakt mij, werkzoekende, voor jou de reden mij in huis te halen?

Is het het takenpakket? Onze reputatie, wellicht? Zijn het de arbeidsvoorwaarden die we bieden? Of is het de grootte van de organisatie? Wat maakt mij, werkgever, voor jou de reden om jouw talent, kennis, ervaring, tijd en persoonlijkheid bij mij in te komen zetten?

Het vinden van de juiste medewerkers is, net als het vinden van de passende baan, is een proces van wikken en wegen. Zorg dat je je bewust bent van wat je te brengen hebt en wat je graag bij de ander gaat vinden. Voorkom dat je de weegschaal wordt die, zoals ik deed in mijn aankoopproces, ongezien aan de kant schoof.

Vind je dit nog niet zo eenvoudig. Je mag me altijd contacten voor een helpende hand.