Hoe jij vriendelijkheid voor jou kunt laten werken

Eugène van den Hemel

De kracht van Vriendelijkheid heb ik al in heel wat situaties, zowel in werk, ondernemerschap als privé, ervaren. En zeg zelf, jij wordt toch ook liever op een vriendelijke wijze benaderd?

Het eten in een restaurant kan nog zo goed zijn, wanneer het er ontbreekt aan vriendelijkheid, zal dit direct gevolgen hebben voor de inhoud van de fooienpot. 

De kans dat je, naast de broek, waarvoor je de stad in bent gegaan, ook nog het overhemd en de trui koopt, is velenmalen groter wanneer je op een leuke en vriendelijke manier geholpen wordt.

Of we zelf ook altijd even gul zijn....is een andere vraag

Ik weet zeker dat ik je niet meer voorbeelden hoef te geven. We willen allemaal, sterker nog, we eisen het bijna, met respect en vriendelijkheid worden bejegend. Of we zelf ook altijd even gul zijn in het tonen van onze vriendelijkheid is een totaal andere vraag.

Ik kijk niet veel televisie en raak ook niet snel verslaafd aan een serie op Netflix. The Kindness Diaries is echter een serie die ik met veel plezier heb gevolgd.

In het tweede seizoen van deze serie reist voormalig beurshandelaar Leon Logothetis, in een gele vintage Volkswagen Kever, van Alaska naar Argentinië. Voor voedsel, onderdak en benzine doet hij tijdens deze reis enkel een beroep op de goedheid van onbekenden. Hij neemt geen geld aan en tijdens de ontmoeting, luistert hij naar de verhalen die deze onbekende mensen met hem delen. 

Heel eerlijk, ik vraag het me af

Tijdens mijn eigen reizen, door onder meer Mexico, Guatemala, Thailand, Zuid-Europa en Noord-Afrika heb ik ook enorm veel goedheid mogen ontvangen. Mensen nodigden mij bij hun thuis uit. Ik mocht er overnachten. Ik kreeg te eten (zelfs wanneer ze zelf nauwelijks iets hadden). Wat heb ik me vaak afgevraagd hoe het zou zijn wanneer deze mensen plots op het Centraal Station van Amsterdam of Rotterdam zouden staan. Zouden zij daar net zo warm worden ontvangen en vriendelijk worden verder geholpen? Heel eerlijk, ik vraag het me af.

Door mijn activiteiten voor Statushouders en mijn inzet deze talenten te helpen aan een goede plek op de arbeidsmarkt, kom ik geregeld bij het UWV en bij diverse gemeentes over de vloer. Ik spreek hier veel professionals en ik schrik soms van de wijze waarop de mensen die afhankelijk van een uitkering zijn worden behandeld en hoe er over hen wordt gesproken.

Een aantal maanden geleden, ik zat tussen twee opdrachten zoals dat dan netjes heet, mocht ik op gesprek bij een gemeente om te onderzoeken in hoeverre ik iets voor hun Statushouders kon betekenen in de vindtocht naar betaald werk. Ik kreeg de klus niet gegund omdat men van mening was dat ik te aardig, vriendelijk, er werd zelfs soft, gezegd. ‘Deze groep vraagt om een strenge aanpak. Ze zijn al te lang gepamperd. Wij dienen de duimschroeven aan te draaien, want dan komen ze vanzelf wel in beweging’, werd mij letterlijk gezegd.

Hier is niets softs aan

Hoewel ik weet hoe verschillend men over de begeleiding van professionals met een statushoudende achtergrond kan denken, ik ben ervan overtuigd, inmiddels ook door jarenlange ervaring, dat een, vanuit goedheid, vriendelijke benadering, doorgaans de meest waardevolle en duurzame resultaten oplevert. Hier is, voor de duidelijkheid, niets softs aan.

Wie goed doet, goed ontmoet. Laat het meer dan een gezegde zijn. Maak de situatie niet mooier, kwaaier, zachter of harder dan ze is. Wees eerlijk, vriendelijk en doe het met een lach. Het kost je niets extra’s en je hoeft er geen diploma’s voor te overleggen. Wat het je gaat opleveren? Veel! Zowel in werk, ondernemerschap als in jouw privésfeer.

Benieuwd naar jouw gedachte hierover…