Flinke toename aantal werkgevers met achterstand tot de arbeidsmarkt
Waar steeds meer gemeentes vieren dat het bestand van mensen met een uitkering slinkt en steeds meer werkzoekenden met een grote achterstand tot de arbeidsmarkt een baan vinden, klinken er onder werkgevers, wanneer je daar je oor te luister legt, totaal andere geluiden.
Dat veel organisaties moeite hebben met het invullen van hun vacante posities is al geruime tijd onderwerp van gesprek. Dat steeds meer bedrijven erkennen een achterstand tot de arbeidsmarkt te ervaren, is, ondanks dat we in de komkommerperiode zitten, nieuws te noemen.
Een rondgang langs een aantal arbeidsmarktfuturologen leert ons dat de kloof tussen de behoeften van werkgevers en wat er speelt op de arbeidsmarkt de komende jaren alleen nog maar zal groeien. ‘De vijvers waaruit de werkgevers gewoon zijn hun nieuwe medewerkers op te duiken, zijn zodanig overbevist dat, al kantelt het economisch tij, het herstel van deze broedplaatsen voor talent nog vele jaren nodig hebben om volledig te herstellen’, aldus één futuroloog vanaf haar vakantieadres.
Een belronde onder een aantal corporate recruiters leverde eveneens een weinig hoopvol beeld op. ‘In vergelijking tot een aantal jaren geleden is er nu veel werk voor recruiters. Het aantal vacatures voor recruiters is nog steeds hoog, de uurtarieven zijn de afgelopen periode behoorlijk gestegen. Op de korte termijn hoeft de recruiter zich dan ook geen zorgen te maken. Kijken we, echter, naar de wat langere termijn en nemen we hierbij ook in ogenschouw hoe er over recruiters wordt gedacht en hoe recruiters zichzelf blijven ontwikkelen en nieuwe bronnen aan talenten weten aan te boren, dan is enige zorg echt wel op zijn plaats’, aldus een ervaren rot in het recruitment-vak die aangegeven heeft liever niet bij naam genoemd te worden.
Het schijnt, vanwege het zomerreces viel dit helaas niet te verifiëren, dat de fracties in de Tweede Kamer, met oog op de verkiezingen in 2021, nu al druk met zichzelf in beraad zijn om de speerpunten van de campagne te bepalen. Mocht namelijk het thema ‘Inkomen, Werk en Ondernemerschap’ weer bovenaan de agenda komen te prijken dan zal dit voor een aantal partijen een flinke kluif betekenen, waar het voor anderen tot een réveil zou kunnen leiden.
Hoewel gesprekken met tien verschillende arbeidsmarktdeskundigen, doorgaans tien diverse visies oplevert, zijn ze het over één aspect volledig met elkaar eens. Waar tot nu toe iedere inzet vanuit het Rijk en de gemeentes op de werkzoekende was gericht, denk hierbij bijvoorbeeld aan maatregelen als het levenlanglerenkrediet of het gratis ontwikkel advies voor de 45-plusser, zal er de komende jaren flink in de werkgever dienen te worden geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat de kloof tussen vraag en aanbod straks niet zodanig groot geworden is, dat ze als onoverbrugbaar kan worden beschouwd.
Er zullen antwoorden moeten komen op vragen als hoe de werkgever geholpen gaat worden om weer oog en oor te krijgen voor beschikbaar talent, ook als dit zich onder groepen bevindt waar zij nog nauwelijks weet van schijnen hebben. Denk hierbij aan groepen vijftig plussers, ex-gedetineerden, Statushouders, arbeidsbeperkten. Wat gaat de invulling zijn van Het Nieuwe Werken 3.0, waarbij het credo van binden en boeien wordt omgezet in verbinden en helpen opbloeien? Vragen genoeg, dat we met elkaar hierop de betekenisvolle antwoorden mogen gaan vinden.
Disclaimer
De scherpe lezer zal direct door hebben gehad dat het dit bericht ontbreekt aan wetenschappelijke en journalistieke onderbouwing. Sterker nog, er is geen rondgang langs arbeidsmarktfuturologen gedaan, nog is er een belronde onder recruiters uitgevoerd. Iedere vorm van hoor en wederhoor, bij de totstandkoming van dit artikel, ontbreekt.
Kort gezegd kunnen we dit artikel, ook al schijnt het komkommertijd te zijn, categoriseren onder fake-news. En tegelijkertijd, hoe onecht is de boodschap die met dit artikel wordt gedeeld. Beste lezer, dit is aan jou te bepalen